Vill ni veta hur man gör vissa av sakerna som vi äter i scouterna då kan ni se på denna sida

Jans-stompa Kladdmuffins Krabelurer Scones

Krabbelursemlor, ca 15 st.

1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk nymalen kardemumma
1 krm salt
2 ägg
1,5 dl mjölk
1 krm salt
+ smör till stekning

Till servering:
3 dl vispgrädde (+lite till mandelmassan)
200 g mandelmassa

Gör så här:
1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke.
2. Tillsätt äggen och mjölken och rör till en slät smet.
3. Värm stekpannan till medelvarm, inte för het så att de bränns. Stek krabbelurerna cirka 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg.
4. Låt krabbelurerna svalna. Skär ut en liten trekant ur toppen av kakan, detta är mest för att det ser roligt ut ?
5. Blanda mandelmassan med lite vispgrädde så att den blir krämig. Vispa grädden fluffig.
6. Lägg lite mandelmassa på krabbeluren, spritsa grädde, toppa med den lilla trekanten och pudra med florsocker.

 

Scoutkebab

10-12 portioner

Ingredienser 
1 kg morot
1 kg rotselleri
1 kg gul lök
0,5 kg palsternacka
4 vitlöksklyftor
200 g renskav eller vegoalternativ
1 liter grädde
Hela torkade enbär
Salt & peppar
Frallor
150 g riven västerbottenost
Rårörda lingon

  1. Grov riv morötter, rotsellerin, gula löken, palsternackan. Finhacka vitlöken.
  2. Stek allt i pannan tills det är mjukt.
  3. Lägg i renskaven eller vegoalternativet. Stek till det är varmt.
  4. Salta och peppra och krossa några enbär och lägg i.
  5. Häll på grädden så att det blir en grov smet.

Äppelpaj

Ingredienser: 10 Portioner

1 pkt digestivekex
Smör
1 kg äpplen
Kanel
Socker
3 dl Vaniljvisp

  1. Lägg i ordentligt med smör i pannan och smula ner digestivekex. Var uppmärksam för det får färg fort. Ta bort kexsmulorna från pannan.
  2. Klyfta äpplena och lägg i dem i pannan tillsammans med smör(med eller utan skal är en smaksak)
  3. Strö över kanel och socker.

Scones i stekpannan

5–7 st.

  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl filmjölk
  • 3,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt extra vetemjöl på en skärbräda eller ett fat

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till en geggig deg.
  2. Värm en torr stekpanna till medelvärme.
  3. Klicka ner en sked av degen i det extra vetemjölet och vänd runt klicken. Lägg ner den i stekpannan.
  4. Vänd efter någon minut och grädda andra sidan lika länge. De ska kännas lite hårda när de är klara.
  5. Gör samma sak med resten av degen.
  6. Servera gärna varma, med smör, ost och marmelad.